Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΟΥ PC

Λοιπόν μια και αυτό είναι το πρώτο μας post θα μου επιτρέψετε να μας ευχηθώ καλή αρχή και μακάρι να το κρατήσουμε ζωντανό αυτό το blog όσο γίνεται περισσότερο.

Σαν πρώτο post είπα να σας δώσω έναν οδηγό που θα είναι απόλυτα κατανοητός ακόμα και στους αρχάριους για να καταλάβουν με απλά λόγια τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και τι θα πρέπει να έχει ο δικός τους καινούριος Η/Υ ώστε να καλύψει τις ανάγκες τους χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν άσκοπα λεφτά σε πράγματα που δεν χρειάζονται...

Λοιπόν συγχωρήστε μου τον μεγάλο πρόλογο και πάμε κατευθείαν στο θέμα...

1)Η πρώτη και βασικότερη ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσετε είναι αν σας χρειάζεται σταθερός Η/Υ(τουτέστιν πύργος ,οθονη, πληκτρολογιο, ποντικι) ή φορητός Η/Υ(κατά κόσμο laptop).

Μην βιαστείτε να απαντήσετε γιατί η κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της

Παρακάτω σας παραθέτω μερικά για να σας βοηθήσω να διαλέξετε…

Πλεονεκτήματα Laptop

  • Η φορητότητα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των laptop. Παρόλο που δεν είναι τόσο ισχυρά όσο οι σταθεροί υπολογιστές, ένα "καλό" laptop μπορεί να καλύψει την πλειοψηφία των χρηστών.
  • Εξοικονόμηση χώρου. Ένα laptop χρειάζεται μόνο ένα καλώδιο τροφοδοσίας.
  • Η μπαταρία των laptop μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα, αφού θα παραμείνει ανοιχτό.

Μειονεκτήματα

  • Τα laptops δεν αναβαθμίζονται εύκολα και μόνο σε συγκεκριμένες συσκευές.
  • Η επιδιόρθωση τους είναι δύσκολη διαδικασία, και τις περισσότερες φορές πρέπει να αποσταλεί στον κατασκευαστή για την αποκατάσταση της βλάβης.
  • Μπορούν να κλαπούν εύκολα.
  • Τέλος, εάν είμαστε λίγο απρόσεκτοι και μας πέσει, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.



Πλεονεκτήματα Desktop

  • Οι σταθεροί υπολογιστές προσφέρουν ταχύτερους επεξεργαστές, περισσότερη μνήμη και περισσότερο χώρο για επιπλέον εξοπλισμό.
  • Πολύ πιο εύκολη η εγκατάσταση επιπρόσθετου εξοπλισμού ανά πάσα στιγμή. (π.χ. δεύτερος σκληρός δίσκος, δεύτερο DVD-RW κτλ)
  • Δυνατότητα επιλογής μεγέθους οθόνης. Στον σταθερό υπολογιστή μπορούμε να επιλέξουμε από μια μεγάλη γκάμα οθονών.

Μειονεκτήματα

  • Οι σταθεροί υπολογιστές καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο γραφείο μας.
  • Ακόμα και η βασική σύνθεση ενός σταθερού υπολογιστεί απαιτεί εξωτερικές περιφερειακές συσκευές, όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι, ηχεία κτλ. Όλα αυτά πολλαπλασιάζουν τα καλώδια.
  • Ένας σταθερός υπολογιστής είναι δύσκολος στη μεταφορά, ακόμα και από ένα δωμάτιο σε άλλο.

Αφού καταλήξουμε ως προς το τι καλύπτει τις ανάγκες μας περισσότερο προχωράμε στο επόμενο δίλλημα:

2)Τι απαιτήσεις θα έχει ο χρηστής από τον υπολογιστή του; τι πρέπει να κοιτάξω ώστε να με καλύπτει σε αυτά που ζητώ;

Εδώ είναι το δύσκολο μέρος αλλά μην απογοητεύεστε…

Εδώ για να αποφασίσεις τι χρειάζεται να έχει ο υπολογιστής ώστε να καλύψει τις ανάγκες σου πρέπει να ξέρεις αρκετούς τεχνικούς ορούς όπως επεξεργαστής μητρική πλακέτα κάρτα γραφικών χωρητικότητα δίσκου και φυσικά μνήμη RAM.

Εδώ είναι που οι περισσότεροι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και η παίρνουν στην τύχη ένα pc που θα τους προτείνει ο πωλητής του καταστήματος η φωνάζουν κάποιον φίλο που «το κατέχει» για βοήθεια.

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά, αλλά ας τα πάρουμε ένα από την αρχή:

Ο επεξεργαστής είναι η καρδιά του μηχανήματος. Είναι αυτός που κάνει όλους τους υπολογισμούς, τις πράξεις και τη γενικότερη επεξεργασία των δεδομένων. Η ισχύς ενός επεξεργαστή μετριέται σε GHz (1GHz = 1000MHz) και είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα του υπολογιστή.

H μητρική πλακέτα (motherboard) είναι η πλακέτα που θα φιλοξενήσει όλες τις συσκευές που θα επιλέξουμε και θα πρέπει να δούμε τι υποδοχές και τι εξόδους έχει ώστε να μας καλύπτει στις ανάγκες μας(π.χ. πόσες θύρες usb εχει, εχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικων, ηχου κτλ.)

Η μνήμη RAM Άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό στην αγορά ενός υπολογιστή είναι το μέγεθος της μνήμης RAM. H μνήμη RAM παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση του υπολογιστή και σαν μια πολύ πρόχειρη προσέγγιση θα λέγαμε ότι όσο περισσότερη ram έχει ένας υπολογιστής τόσο περισσότερα και δυσκολότερα πράγματα μπορεί να κάνει ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ταχύτητα.


Η κάρτα γραφικών είναι το κομμάτι του υπολογιστή που είναι υπεύθυνο για την απόδοση των γραφικών και την ταχύτητα αυτών. Αποτελεί στην ουσία ένα υποσύστημα του υπολογιστή με δική του μνήμη και δικό του επεξεργαστή.

Ο σκληρός δίσκος είναι η μονάδα όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα μας.

Όσο περισσότερα Gigabytes(GBs) είναι ο σκληρός δίσκος που θα επιλέξουμε τόσο περισσότερες ταινίες μουσική φωτογραφίες και έγγραφα θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέσα στον υπολογιστή μας πριν γεμίσει.



τώρα που ξέρουμε τι είναι το κάθε ένα από τα παραπάνω βασικά τμήματα του υπολογιστή και δεν μας φαίνονται πια κινέζικα ας προχωρήσουμε και στο τελευταίο δίλλημα

3)πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουμε για να έχουμε κάνει μια αγορά ταιριαστή στις ανάγκες μας χωρίς να δώσουμε παραπάνω λεφτά για πράγματα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

Ας πάρουμε 3 κατηγορίες χρηστών:

Τους αρχάριους

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι είτε αγοράζουν τον πρώτο τους υπολογιστή και θέλουν ακόμα να μπουν σιγά στα βασικά, είτε κάποιοι που δεν ασχολούνται και πολύ και απλά θέλουν να διαβάζουν κάποιες σελίδες στο internet και να βλέπουν τα emails τους η άλλες απλές καθημερινές εργασίες.

Εδώ η πρόταση μου θα ήταν ένα laptop με πάνω κάτω τα εξής χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής:Intel Celeron ή Intel dual core

Μνήμη Ram:2GB

Κάρτα γραφικών: ενσωματωμένη στην μητρική πλακέτα

Σκληρός δισκος:250GB

Η Τιμή για το συγκεκριμένο πακέτο μπορεί να ανέρχεται από 400-500 ευρώ αναλόγως την μάρκα του κατασκευαστή του laptop.

Τους μέσους χρήστες

εδώ έχουμε όσους ασχολούνται παραπάνω με το pc τους και αφιερώνουν αρκετές ώρες σε διάφορες ασχολίες καθημερινά.(Online παιχνίδια επεξεργασία φωτογραφιών παρακολούθηση ταινιών στον υπολογιστή τους κ.α.)

εδώ θα πρότεινα laptop η σταθερό αναλόγως τις ανάγκες του κάθε ενός με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Επεξεργαστής:Intel core i3 ή Intel core i5

Μνήμη Ram:4 GB

Κάρτα γραφικών:ATI Radeon ή Nvidia με ανεξάρτητη μνήμη τουλάχιστον 512ΜΒ

Σκληρός δισκος:500GB

Μια τέτοια σύνθεση υπολογίζεται περίπου κοντά στα 600-700 ευρώ

Τους απαιτητικούς χρήστες

Στην τελευταία αυτή κατηγορία έχουμε όλους τους υπόλοιπους.

Τους heavy users που θα ζητήσουν από τον υπολογιστή τους το 100% των δυνατοτήτων του σε καθημερινή βάση και θα αναγκαστούν να τον ωθήσουν και πάνω από τα όρια που έχει βάλει ο κατασκευαστής με διάφορες μεθόδους. οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν αυτοί οι χρήστες είναι κυρίως παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, προγράμματα επεξεργασίας βίντεο υψηλής ανάλυσης, και σχεδιαστικά προγράμματα που χρησιμοποιούν κυρίως επαγγελματίες αρχιτέκτονες κτλ)

Εδώ πια πάμε σίγουρα σε σταθερό υπολογιστή και μάλιστα αυξημένων επιδόσεων

Επεξεργαστής:Intel core quad ή Intel core i7

Μνήμη Ram:6GB

Κάρτα γραφικών: Radeon ή Nvidia με ανεξάρτητη μνήμη τουλάχιστον 1GB

Σκληρός δισκος: πανω από 1 ΤΒ (1 TB=1024GB)

Η τιμή για ένα τέτοιο πακέτο υπολογίζεται κοντά στα 1000 ευρώ αλλά έχουμε φτιάξει ένα θηρίο pc που δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε για αρκετό καιρό.

Λοιπόν ελπίζω να σας κάλυψα όλες τις απορίες σχετικά με το θέμα.

Βεβαία οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του κάθε ενός είναι διαφορετικές αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο όλοι μας μπορούμε να ενταθούμε σε μια από τις 3 παραπάνω κατηγορίες.

Μην ξεχνάτε η τελική επιλογή είναι δική σας και αν σας περισσεύουν μερικά λεφτά μην τσιγκουνευτείτε να αγοράσετε και τα απαιτούμενα περιφερικά(ποντίκια οθόνες εκτυπωτές κτλ) που θα κάνουν την συμβίωση σας με τον νέο σας υπολογιστή ευκολότερη.

Θωμάς Γιώργος

Start

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ....