Γεια σε όλους και ευχαριστούμε που μας διαβάζετε και μας στέλνετε μηνύματα
Λοιπόν για σήμερα είπα να σας κάνω μια σύντομη και περιεκτική παρουσίαση της ιστορίας των υπολογιστών από τότε που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από απλές μηχανικές κατασκευές που ως μονό τους σκοπό είχαν τον υπολογισμό απλών μαθηματικών πράξεων μέχρι τις μέρες μας που έχουν γίνει τα απόλυτα εργαλεία σε κάθε περίσταση και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας(τουλάχιστον σε εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές).
Η αρχή έγινε με κάτι πολύ πολύ απλό που όμως ήταν επανάσταση για την εποχή του,
Γύρω στο 2200 π.χ. οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει πολύ το εμπόριο και χρειάζονταν κάτι να τους βοηθά στους υπολογισμούς τους. Αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να δημιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή, που δεν ήταν άλλος από το γνωστό Αριθμητήριο που χρησιμοποιούν τα παιδιά στην πρώτη τάξη του σχολείου. Το επίσημο ονοµα του είναι Άβακας..
Τον άβακα ακλούθησαν και άλλες μεγάλες ανακαλύψεις που βοήθησαν αρκετά τους υπολογισμούς των ανθρώπων της εποχής όπως :Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, ,Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων, Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ» και άλλα.
Ο πρώτος υπολογιστής με την έννοια που χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα τον όρο ήταν ο ENIAC, ένα τέρας που καταλάμβανε έναν ολόκληρο όροφο ενός κτιρίου και απαιτούσε έναν ολόκληρο στρατό από επιστήμονες και τεχνικούς για να λειτουργήσει.
Ήταν το 1946 μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου όταν οι ΗΠΑ χρειάζονταν μια συσκευή η οποία να βοηθά τους στρατιωτικούς στους υπολογισμούς για να βρίσκουν τα όπλα τους το στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Έτσι γεννήθηκε ο ENIAC ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποιούσε λυχνίες αντί για μηχανικά μέρη και ο πρώτος επίσης που μπορούσε με κάποιες τροποποιήσεις να χρησιμοποιηθεί για διαφόρους τύπους υπολογισμών.
Η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη στον τομέα αυτών είναι αναμφισβήτητα τα τρανζίστορ, τα οποία ήρθαν για να αντικαταστήσουν τις λυχνίες επιτρέποντας έτσι την δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών.
Τα τρανζίστορ χρησιμοποιήθηκαν (και χρησιμοποιούνται ακόμη) σε πάρα πολλές συσκευές. Επέτρεψαν τη δημιουργία ραδιοφώνων αρκετά μικρών ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τα κουβαλούν μαζί τους (φορητά ραδιόφωνα), και πολλές φορές, ακόμη και σήμερα, τα φορητά ραδιόφωνα αποκαλούνται "τρανζίστορ".
Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ Jack Kilby της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που θα άλλαζε τον κόσμο των ηλεκτρονικών για πάντα. Κατασκεύασε το πρώτο Ολοκληρωμένο Κύκλωμα συνδυάζοντας τρανζίστορ, πυκνωτές, αντιστάτες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όλα τοποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Η ανακάλυψη
αυτή μας έδωσε την δυνατότητα να φανταστούμε και αργότερα να υλοποιήσουμε τον φορητό υπολογιστή και παρόμοιες συσκευές όπως κινητά τηλεφωνά, φορητές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων κ.α.
Οι υπολογιστές που έχουμε σήμερα ανήκουν στην 4η Γενιά. Ο κάθε ένας από αυτούς είναι εφοδιασμένος με Επεξεργαστή (CPU), έχει τη δική του Μνήμη, μονάδα αποθήκευσης πληροφοριών, οθόνη, και κάποιο είδος μέσου για να δίνουμε πληροφορίες στον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, πενάκι, ποντίκι κλπ).
Για να κατανοήσουμε την διάφορα στην ισχύ του ENIAC με τους σημερινούς δικούς μας υπολογιστές ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πινάκα.
Έτσι είναι ο κόσμος της τεχνολογίας συνεχώς προχωρεί είτε με μικρά βήματα είτε κάποιες φορές με άλματα προόδου από κάποια φωτισμένα μυαλά και τον ακλουθούμε όλοι, κάποιοι από πολύ κοντά και κάποιοι από απόσταση.
Σαφώς και ο κλάδος της πληροφορικής, η μάλλον της «αλγοριθμικής» όπως ήταν η πρώτη ονομασία που προτάθηκε για τον συγκεκριμένο κλάδο της τεχνολογίας, δεν μας έχει δείξει ακόμα ούτε το μισό από τις δυνατότητες του και όποιος δεν το πιστεύει αυτό είναι μάλλον τόσο στενόμυαλος και βλέπει τόσο κοντά όσο έβλεπε και το στέλεχος της IBM όταν γύρω στο 1900 είχε κάνει την περίφημη δήλωση «Στον κόσμο υπάρχει αγορά μόνο για μισή δωδεκάδα υπολογιστές».
Πόσο δίκιο είχε…
Γιώργος Θωμάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου